Zanimljiva vremena su pred nama - CROBEX analiza lipanj 2020

Iako na sve strane čujemo kako polako ali sigurno kročimo u novu recesiju ponajviše zbog smanjenog prometa tokom travnja i svibnja, u Europi vrijeme kao da je stalo. Nema velikih otpuštanja radnika niti promjena cijena proizvoda, usluga i imovine.

Zanimljiva vremena su pred nama - CROBEX analiza lipanj 2020

Što više gledam trenutnu situaciju u svijetu to se češće sjetim stare kineske poslovice "Dabogda živio u zanimljiva vremena". Iako na sve strane čujemo kako polako ali sigurno kročimo u novu recesiju ponajviše zbog smanjenog prometa tokom travnja i svibnja, u Europi vrijeme kao da je stalo. Nema velikih otpuštanja radnika niti promjena cijena proizvoda, usluga i imovine.

Broj nezaposlenih nije napravio veliki rast kao što je to slučaj u SAD-u gdje se taj broj praktično u mjesec dana povećao na cca. 14%. O ovoj temi sam već pričao u prethodnom postu. U nastavku teksta više ću se fokusirati na stanje tržišta kapitila.

CROBEX

Iako su u ožujku mnogi najavljivali da CROBEX pada na 700 bodova a neki su se čak usuđivali govoriti o padu na 500 do tako drastične korekcije nije došlo. Praktično; na grafu ispod možemo vidjeti kako izgleda CROBEX u 2020. godini. U usporedbi od 1.1. do 19.6. vidljiv je pad od -18%.

Na graf sam dodao i petodnevni prosjek prometa izražen u milijunima HRK te se vidi da je promet bio povećan kada se proglasila zabrana kretanja u državi te da je u isto vrijeme panika izazvala i gubitak vrijednosti CROBEX-a. Ono što je zanimljivo je da već sredinom travnja imamo rast koji se nastavlja sve do danas doduše jako usporeno.

CROBEX 1.1.2020. - 20.6.2020.

Ukoliko usporedimo ovaj pad tržišta sa onim koj se dogodio za vrijeme ekonomske recesije u 2008. godini razlika je očigledna. Najveća promjena je primjećena kod malih ulagači koji su puno pametnije dočekali ovu krizu te nisu prodavali svoje papire pošto-poto već su mnogi čak i dokupljivali računajući da se na dužem periodu može očekivati oporavak cijena.

CROBEX 1.1.2001. - 20.6.2020.

Strana tržišta

U isto vrijeme možemo vidjeti slične trendove i na stranim tržištima. Nama najzanimljivija u ovom pogledu su Američko i Njemačko gdje su vidljiva praktično jednaka ponašanja na tržištu kapitala. To je uvelike podpomognuto upumpavanjem novca ako se gleda SAD i mjerama spašavanja radnih mjesta u Njemačkoj (EU).

Pred nama je jako zanimljivo razdoblje, gdje se čini da će broj zaraženih opet rasti ali da ovaj put neće biti velikog zatvaranja granica i ograničavanja kretanja. Koliko novca će se isprintati u svrhu spašavanja ekonomije je teško za prognozirati, no izvjesno je da će cijene morati početi pratiti promjene koje se događaju. Smanjena potrošnja u drugom kvartalu će zasigurno dovesti do korekcije osnovnih potrepština a ukoliko drugi val krize značajno pogodi turistički orijentiranu RH vjerovatan je i pad cijena nekretnina, koje su u prošlosti bile slabo ili nikako podložne korekcijama.

Iako je dosta teško prognozirati što nas čeka u budućnosti, jedno je sigurno, zanimljiva vremena tek slijede.