Viktor Lenac (VLEN) - dobre vijesti za najveće remontno brodogradilište

Nakon vrlo uspješnog posljednjeg kvartala 2019. godine kada je firma zabilježila dobit od 19 milijuna kuna dolazi još uspješniji kvartal kada dobit iznosi 23 milijuna kuna...

Viktor Lenac (VLEN) - dobre vijesti za najveće remontno brodogradilište

Za razliku od brojnih drugih brodogradilišta u hrvatskoj koji nižu brodolom za brodolomom Viktor Lenac je jedan od onih sretnika koji je došao u dobre ruke. Dolaskom napuljske Palumbo Grupe koja iza sebe ima dugu tradiciju gradnje i popravljanja brodova priča za tadašnjih 440 radnika poprima vrlo svijetle boje.

Prošlogodišnju dobit od 21 milijun kuna je uprava odlučila usmjeriti u ojačavanje kapitala škvera u cilju premošćivanja poteškoća koje bi mogle nastupiti zbog epidemije COVID-19. Kad smo već na temi virusa, čini se da crni scenariji koji su se mogli čuti od predsjednice uprave Sandre Uzelac bili dosta dramatični. Tome doprinose i epidemiološke odluke koje dozvoljavaju rad škvera uz posebne mjere karantene i druge mjere zaštite.

Nakon vrlo uspješnog posljednjeg kvartala 2019. godine kada je firma zabilježila dobit od 19 milijuna kuna dolazi još uspješniji kvartal kada dobit iznosi 23 milijuna kuna. Malo je reći da su mnogi investitori priželjkivali isplaćivanje dividende nakon ovako uspješnog razdoblja; no; smatram da je odluka uprave bila ispravna, te da je bolje krizu dočekati sa kešom na računu.

Kroz medije se posljednjih dana mogla iščitati još jedna dobra vijest za ovo najveće remontno brodogradilište sa ove strane Jadrana. Naime, čini se kako će ove godine cijene popravke brodova skočiti i za 50% do 100% što bi za VLEN značilo povećanjem dobiti u trećem i četvrtom kvartalu.

Iako postoje jako dobri fundamenti za ovu kompaniju, cijena na ZSE je poprilično niska (6,60 HRK), posebno ukoliko je usporedimo sa cijenom po kojoj je Palumbo Grupa kupovala. Razlog ove "podcjenjenosti" je loša likvidnost dionice na ZSE koja onemogućava lak ulazak i izlazak iz investicije.

Reference: Predsjednica Uprave 'Viktor Lenac': Prvi kvartal bio nam je odličan, sve dalje je lutrija'; Ship repair prices to soar as lockdown eases