Viktor Lenac (VLEN) - analiza kompanije studeni 2020

Iako su iz kompanije očekivali značajniji pad prihoda tokom 2020. godine ta očekivanja nisu ostvarena te kompanija ostvaruje znatne pozitivne rezultate kroz cijelu godinu.

Viktor Lenac (VLEN) - analiza kompanije studeni 2020

Početkom srpnja sam već pisao o uspjesima kompanije Viktor Lenac (VLEN) koja me uistinu oduševila transparentnošću i načinom objave svojih izvješća. Par mjeseci poslije i novo izvješće čitam s jednakim ako ne i većim entuzijazmom od onog prošlog. Rast cijene dionice sa tadašnjih (4.7.2020.) 6,6 HRK na današnjih (pisano 16.11.2020.) 9,55 HRK nadmašuje čak i moja očekivanja koja su moram reći uvijek malo niža zbog nelikvidnosti ove dionice. Ukoliko čitamo izvješće za 3Q 2020. lako je zaključiti da su i ovaj put dosta oprezni u pokazivanju optimizma.

VLEN (Viktor Lenac) cjenovni graf YTD 16.11.2020.
VLEN (Viktor Lenac) cjenovni graf YTD 16.11.2020. Izvor: https://hr.investiramo.com/

Poslovni prihodi

Vidljivo je da su iz kompanije očekivali da će pod utjecajem COVID-19 doći do mnogo većeg pada prihoda, no poslovni prihodi za 3Q iznose 64 milijuna kuna a na razini ukupne 2020. godine 251.3 milijuna kuna. Tu se vidi značajno povećanje prihoda od skoro 7 milijuna HRK u odnosu na 3Q 2019. kada je ukupni prihod bio 57 milijuna HRK. Valja istaknuti i da je prihod u prva tri kvartala 2019. godine bio 194 milijuna kuna što je za 55 milijuna manje u odnosu na ovu godinu.

Kroz 3Q je ostvarena i NETO dobit od 9,33 milijuna dok je prošle godine za isto razdoblje ostvaren gubitak od malo više od 6 milijuna kuna. Ukupna NETO dobit kroz prva tri kvartala iznosi 43.18 milijuna HRK što je odličan uspjeh posebno ako usporedimo brojku sa istim razdobljem prošle godine kada je NETO dobit iznosila 900 tisuća HRK.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Konkurencija i investicije

Cjenovna i geografska prednost brodogradilišta u Turskoj i u Crnom moru su već neko vrijeme glavna konkurencija Viktora Lenca ali i Palumbo Grupe. No iz izvješća se da iščitati i da Grčka brodogradilišta uzimaju sve veći zamah te da su pojedine projekte remonta kod određenih grčkih brodara već izgubili zbog istih.

Jedan od ključnih problema je nedostatak konkurentnih postrojenja za tzv. deslopiranje, odnosno preuzimanje i zbrinjavanje zauljenih voda iz brodskih tankova.  No, neovisno o tome; najveći izazov je prognoziranje kretanja tržišta u narednih pola godine.

Iz kompanije najavljuju i zamjenu doka 11 sa sličnim dokom ali veće nosivosti te bi zbog te investicije bio omogućen remont brodova koje dosad nisu mogli prihvatiti. Kako i na koji način će se ovo odigrati u izvješću nije detaljno opisano. Ono što se zna je da bi do zamjene trebalo doći za dvije godine ali i da bi moglo doći do nadogradnje dijela doka kojim raspolaže Palumbo Grupa. Ukoliko bi dok "dobili" od grupacije vjerovatno bi njegova cijena bila mnogo manja od izrade novog ili od kupovine od trećeg investitora što je za imatelje ove dionice i one koji čekaju dividendu jako bitno.

Mapa brodogradilišta Viktor Lenac
Mapa brodogradilišta Viktor Lenac

Radnici

Viktor Lenac na dan 30.9.2020. broji 367 radnika a njihova prosječna neto plaća tijekom prvih devet mjeseci 2020. godine iznosi 7 808 kuna, što je znatno povećanje u odnosu na prva tri mjeseca 2019. godine kada je prosječnu neto plaću od 7 054 kune zarađivao 381 radnik. Pad broja radnika pripisuju odlivom zbog umirovljenja ali i reorganizacijom koja bi trebala smanjiti troškove neproizvodnih radnika.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Vlasnička struktura unutar same kompanije se nije drastično mjenjala tokom 2020. godine. Društvo je imatelj ukupno 825 187 dionica što čini 4,91% temeljnog kapitala društva. Palumbo grupa kao najveći dioničar posjeduje 8 354 563 dionica ili 49,7% temeljnog kapitala društva.

% udjela u temeljnom kapitalu na dan 30.9.2020 Izvor: 3Q 2020 Financijsko izvješće Viktor Lenac
% udjela u temeljnom kapitalu na dan 30.9.2020 Izvor: 3Q 2020 Financijsko izvješće Viktor Lenac

Gledajući iz perspektive malog dioničara kao glavne mane ulaganja u ovu kompaniju vidim u niskoj likvidnosti te vrlo maloj mogućnosti isplate dividende. Kompanija će dobar dio keša koji se trenutno nalazi na računu iskoristiti za podmirivanje investicija i tekućih troškova ukoliko broj projekata u iduća dva kvartala ne bude dovoljan za nastavak pozitivnog trenda.

Brojke u izvješću su vrlo pozitivne ali čitanjem teksta lako uviđamo da uprava smatra da najgore vrijeme za kompaniju još nije prošlo te da su određeni rizici još uvijek aktivni te mogu ugroziti poslovanje u budućnosti. Iz moje perspektive, ovaj vid pisanja izvješća mi najviše odgovora, rizici se nipošto ne smju prikrivati ili omalovažavati; inzistiranje na kvalitetnom razumjevanju istih mora biti sastavni dio svakog izvješća, kako ove tako i ostalih kompanija.

Izvori: https://zse.hr/ ; https://lenac.hr/ ; https://hr.investiramo.com/ ; https://www.mojedionice.com/