Varteks d.d. - analiza kompanije lipanj 2020

Detaljna analiza Varteks d.d. vodeće hrvatske modne i tekstilne kompanije. Lipanj 2020.

Varteks d.d. - analiza kompanije lipanj 2020

Vjerujem da ne postoji dioničar (mali ili veliki) u Hrvatskoj koji nije proučavao ovu kompaniju. U posljednje dvije godine priča se još više zahuktava od kada je jedan od poznatijih investitora kod nas; Nenad Bakić imenovan za predsjednika uprave. U ovom postu ću napraviti svoju analizu kompanije te dati mišljenje o istoj.

Osnovana 1918. Varteks d.d. vodeća je hrvatska modna i tekstilna kompanija. Kroz svoju stoljetnu povijest kaputi i odjela ove kompanije pronašli su put do ormara skoro svake obitelji na ovim prostorima. Na slobodno tržište izlazi tokom 2003. godine ito pod okriljem Varaždinske burze koja je kasnije pripojena Zagrebačkoj.

Prihodi

Prihodi Varteks d.d. 2010. - 2019.
Prihodi Varteks d.d. 2010. - 2019.

Gubitci koji su se radili u godinama poslovanja prije 2017. uglavnom su nadoknađivani prodajom nekretnina što je u mnogo čemu jedan od lošijih poteza jer je firma ostala bez odličnih lokacija u samim centrovima većih hrvatskih gradova.

2017. godina je prekretnica u poslovanju firme, kolokvijalno rečeno došla je voda do ušiju te je potreba za velikim i hitnim promjenama bila očita. Nakon upumpavanja sredstava od većinskog dioničara vidi se oporavak u poslovnim prihodima. Loša likvidnost koja je prateći problem ove kompanije se pokušava riješiti prodajom nekretnina u Varaždinu koje se ne koriste.*

Kroz medije se moglo iščitati da ježelja uprave ojačati brend na lokalnom i susjednom tržištu. Koliko su u tome uspjeli pokazuje graf ispod. Domaće tržište nosi 67% prihoda od prodaje u 2019. godini što je povećanje od 20.2% u odnosu na 2017. godinu. U istom razdoblju se izvoz orijentira sve više na Njemačku dok je vidan i značajan rast izvoza u Kinu koji je sada veći i od onog u susjednojBosni i Hercegovini. Ta pojava govori o kvaliteti Varteksovih proizvoda koji su u mnogo čemu kvalitetniji od kineskih te se kupci kvalitetnog odjela u toj zemlji odlučuju za kupovinu uinozemstvu.

Zaposlenici

Opće je poznato da tekstilna industrija sa sobom ne nosivelikeplaćete da kao taka može jako teško opstati na području Europe i Amerike. Ono gdje Varteks vidi svoju nišu je u visoko kvalitetnim odjelima i kaputima koje nije jednostavno proizvesti u Kini i/ili Africi. Znanja i iskustva u tom sektoru varteks ima i na pretek te mi se ta ideja čini kao i jedina moguća.

Broj zaposlenih Varteks d.d. 2016. - 2019.

Kao što vidimo iz prethodnog grafa, namjera uprave u vezi kadrovskog rekonstruiranja  administrativnog i režijskog osoblja je ostvarena. Još kada tome dodamo da su najveće promjene ostvarene na samom vrhu kompanije, priča postaje još i bolja.

Već tokom 2019. godine nije bilo većeg odljeva radnika. Valja napomenuti da ćemo tek izvješćem za 3. kvartal 2020. godine vidjeti koliko je radnika sačuvalo radno mjesto tokom koronakrize.

Troškovi osoblja i NETO plaće po zaposleniku 2015. - 2019.

Troškovi osoblja u 2019. godini iznosili su 63,921,000 HRK što je za 13% manje nego 2015. godine a to je direktan uticaj smanjenja broja zaposlenih, u isto vrijeme se NETO plaća po zaposleniku povećala za 12.85% što je za 5 godina poslovanja u ovoj industriji stvarno na zavidnom nivou. Koliko od toga je samo statistički broj a koliko su to uistinu bile povišice iz financijskih izvješća je teško zaključiti.

Kako sam Nenad Bakić kaže, postoje dva poslovna modela za Varteks, ukoliko postanu vrlo brzo vrlo uspješni tada će se moći udružiti sa drugim kompanijama u tekstilu jer su pronašli poslovni model koji je dobitan, a ukoliko neće moći napredovati tom brzinom tada će se broj zaposlenih pomalo smanjivati (zbog odlazaka u mirovinu i traženja poslova koji pridonose veće prihode)  ali će postati jedna vertikalno integrirana modna kuća koja će se baviti samo svojim brendom.*

Marketing

Odmah nakon dolaska nove uprave vidljive su nove ideje oko brendiranja kompanije. Ovdje ću spomenuti dva projekta koja su vrlo interesantna i teško je zamisliti osobu koja nije čula za njih.

Nesavršeni muškarci/žene u savršenim odjelima kampanja je u kojoj poznati Hrvati i Hrvatice nose odjela iz asortimana Varteksa te na taj način promoviraju ovu kompaniju, neki od najpoznatiji nesavršenih su Mate Rimac, Igor Rudan i Toni Milun. Zanimljivo je spomenuti kako cijela ekipa uključena u tu kampanu nije posebno plaćena za to. Tako da su ti ljudi stvarno prepoznali priču i kvalitetu Varteksovih odjela.

Približavanje brenda lokalnom tržištu se ogleda i u projektu moda-busa gdje se proizvodi varteksa mogu probati u manjim mjestima diljem Hrvatske te poslije kupiti preko web shopa uz određeni popust.

Moda-bus Varteks

Izazov koronakrize

Krajem prvog kvartala 2020. Varteksovo poslovanje je u mnogo čemu oslobljeno dolaskom koronakrize, potreba za kupovinom nove odjeće kod kupaca dolazi u drugi plan te je oporavak kompanije otežan. Ponudom dezeniranih zaštitnih maski za lice koje se mogu kupiti preko web-shopa pokušava se spasiti što više radnih mjesta te dodatno učvrstiti brend kako na lokalnom tako i na izvoznom tržištu.

Dezenirane zaštitne maske

Zaključak

U prijašnjem tekstu namjerno nisam spominjao poslove koje Varteks radi za druge kompanije, jer sam pod utiskom da se uprava tih poslova želi riješiti što prije i da im je glavni fokus na osnaživanju vlastite modne marke.

Još uvijek se radi o kompaniji sa visokim rizikom za ulaganje no vide se veliki pomaci u poslovanju  za koje osobno želim da uspiju te da Varteks postane firma koja je uspjela napraviti nemoguće. Ukoliko banke odluče podržati novi smjer uprave ova priča bi mogla i doživiti svoj sretan "kraj". Koliko je to moguće za očekivati za firmu koja je jako dugo pisala loše odluke u poslovanju ostaje za vidjeti. Prije koronakrize rasplet sam očekivao u 2020.oj godini. Trenutno mi se početak 2022. čini kao realnija opcija.

Da budem iskren, kada sam planirao napraviti tekst o ovoj kompaniji cilj je bio dodati i projekciju kako će ova kompanija napredovati kroz budućnost, ali mislim da bi trenutno bilo kakva projekcija tog tipa bila višak jer se utjecaj korone mogao vidjeti tek na zadnjih 15 dana prvog kvartala. Možda se odvažim na taj korak kada stigne izvješće za drugi kvartal.

Reference:

https://www.seebiz.eu/nekretnine/varteks-sklopio-predugovor-o-kupoprodaji-dijela-nekretnine-u-varazdinu/232797
https://vijesti.hrt.hr/572204/bakic-pricu-s-varteksom-nikad-ne-bih-ponovio