U očekivanju prodaje Optima Telekoma

Prodaja Optime Telekoma je tema koja se nameće u krugovima mnogih malih i velikih dioničara. I dok se cijena u posljednjih godinu i pol povećala i za nešto više od 2x mnogi smatraju da još nismo došli do maksimuma.

U očekivanju prodaje Optima Telekoma

Sa prometima manjim i od 4 milijuna kuna i recesijom u koju smo zakoračili teško je na domaćem tržištu kapitala pronaći dionicu o kojoj se više piše. Predmet razgovora mnogih malih ali i velikih dioničara u posljednjih godinu dana je zasigurno dionica Optime telekoma čije usluge koristi preko 200 tisuća korisnika.

Ono što je zasigurno lijepo za vidjeti je rast cijene u posljednjih godinu i pol. Jedna dionica se 2.1. 2019. mogla kupiti za 1.61 HRK dok je u vrijeme pisanja ovog teksta zadnja cijena na 5.44 HRK. To je u najmanju ruku impresivan rast posebice na našem tržištu gdje je rast jako usporen.

Optima telekom, zadnja cijena dionice 1.1.2019. 15.7.2020.

Naravno, za ovakav rast postoji razlog. On je uzrokovan ponajviše prodajom Optima Telekoma koji bi se trebao dogoditi do kraja iduće godine. Iako je za sada sve obavijeno šutnjom postoje datumi na koje ćemo indirektno znati više. Naime, do 31. 7. 2020. HT je kao suvlasnik dužan izvjestiti AZTN (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja) ukoliko ne postoje zainteresirani kupci ili ako postoje ponude koje nisu prihvatljive. Što znači da ukoliko na taj datum ne bude vijesti u vezi s prodajom HT je zaprimio ponude kupaca i one su prihvatljive.

Trenutno stanje vlasničkih listića Optima Telekoma pokazuje da najveći udio posjeduje Zagrebačka banka d.d. s udjelom od 36,90%. HT Holding d.o.o. posjeduje 17,41% dok je ostalih 45,69% u rukama privatnih i institucionalnih ulagatelja. Temeljni kapital iznosi 694.432.640,00 kuna. Broj dionica je 69.443.264 nominalnog iznosa jedne dionice 10,00 kuna.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Iako ne postoje službene informacije jer bi kao takve one pripadale burzovno osjetljivima, ipak postoje određena nagađanja. Kao potencijalni kupci navode se A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska odnosno United Grupa te jedan fond koji se inače bavi ulaganjima u telekome.

Mislim da je vrijedno u ovoj prodaji napomenuti i cijenu po kojoj je Zagrebačka banka "dobila" svoje udjele. Trenutno je tih 10 HRK cijena po kojoj bi većina malih dioničara rado stavila svoje udjele na prodaju. No, postoje mnogi koji misle da bi cijena mogla biti i viša, posebice kad se uzme u obzir i već ustaljena praksa da se telekomi prodaju po cijeni od 7 EBITDA.

Kao olakotnu okolnost naveo bi i jako težak put telekoma u stjecanju novih korisnika u RH, a tu Optima Telekom ima asa u rukavu, ne samo da imaju 200 000 korisnka već su ti korisnici i u fiksnoj telefoniji. Ovo otvara pitanje da li bi prodajom OPTE na tržište mogao doći i treći igrač (UNITED GROUP) kojem u Hrvatskoj fali fiksni dio paketa usluga. Zanimljivo je da UG ima u vlasništvu kabelske TV operatere u svim državama regije osim u Hrvatskoj. Ukoliko uistinu oni budu jedan od kupaca smatram da će cijena ići mnogo više od 10 HRK.

Međutim, korona je sve usporila pa tako i ovo, biti će zanimljivo kako će se i ova priča rasplesti. Vrlo je moguće da ponuditelja ne bude te da se ovdje radi o još jednoj propaloj priči na ZSE, posebice ukoliko se prodaja prepusti investicijskoj banci koja cijelu sagu može prolongirati na dosta dug vremenski rok. Na kraju krajeva u ovu dionicu ulažu oni koji su spremni na rizik te se prema istoj tako treba odnositi.

Reference: https://www.digitaltveurope.com/2020/03/04/croatian-consolidation-takes-shape-as-tele2-completes-sale-to-united-group/ ; https://www.ictbusiness.info/kolumne/komentar-kriza-odnijela-dio-prihoda-od-roaminga-i-uredaja ; https://www.optima.hr/; https://zse.hr/