U očekivanju prodaje Optima Telekoma vol. 3

Prošlo je više od pola godine od kada sam pisao tekst o situaciji sa prodajom Optime telekom. Moj pogled na situaciju nakon objave imena investicijske banke te objave godišnjeg financijskog izvješća pročitajte u daljnjem tekstu.

U očekivanju prodaje Optima Telekoma vol. 3

Prije više od pola godine sam pisao da je korekcija izazvana vješću o angažiranju investicijske banke u slučaju Optime Telekoma pogrešno protumačena od strane malih dioničara što se tiče prodaje Optime Telekom. I danas vjerujem da je snažna korekcija koja se događala izazvana nestrpljenjem i potrebom za "kakvom-takvom" vijesti.

U posljednjih pola godine se nije dogodilo ništa značajno, saznali smo da je odabrana investicijska banka iz Njemačke, točnije, CREDIT SUISSE (DEUTSCHLAND) AKTIENGESELLSCHAFT te meni kao malom dioničaru u ovoj kompaniji ova vijest ne daje nikakav novi podatak o samoj prodaji. (Ukoliko imate kakva saznanja slobodno mi pošaljite na mail).

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Ono što sam čekao da bih napisao ovaj članak je godišnje izvješće, koje ću rezimirati kroz sljedeća tri paragrafa.

Odljev broja korisnika je smanjen no i dalje nije zanemariv, malo više od 4% godišnje nije brojka koju bilo koji investitor može zanemariti. To smanjenje je rezultiralo smanjenjem prihoda od telekomunikacija za 5,4% u rezidencijalnom segmentu. U istom razdoblju je porastao broj korisnika IPTV usluge, ali po meni nedovoljno da bi se ova vijest mogla protumačiti pozitivno.

U poslovnom segmentu u 2020. godini ukupni prihodi od ICT i telekomunikacijskih usluga zajedno bilježe rast od 6,4% u odnosu na 2019. godinu.

Ukoliko gledamo ukupno poslovanje u istom periodu bilježi se smanjenje prihoda za 14,0%, većim dijelom zbog smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2020. godini iznosila su 86,1 milijuna HRK te je u istom periodu došlo do smanjivanja dugova.

Lako je primjetiti da brojke ne upućuju na uspješnu 2020. godinu. Rezultat iste se vidi i na kretanju cijene na Zagrebačkoj burzi nakon objave izvješća. Ono što veseli sve male investitore je nepostajanje velikih izmjena u TOP 10 dioničara, te novi datum koji se uzima kao prekretnica za ovu dionicu je sve bliže (pročitati što mislim o ovome u nastavku teksta).

Kao i prije pola godine želio bih napomenuti da se ovdje radi o prilično riskantnoj dionici te o kompaniji koja može jako teško samostalno ostati na tržištu bez da se uklopi u neku veću grupaciju te samim time poveća i ponudu svojih usluga. Vjerujem da je to i najveći razlog osipanja broja korisnika koji je snažno ubrzan i zbog jako loše turističke sezone.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Mišljenja sam da ne treba forsirati određene datume što se tiče prodaje jer se na taj način dovodi ljude u bespotrebna iščekivanja, do prodaje sam uvjeren da će doći ali po kojoj cijeni i hoće li ona biti zadovoljavajuća za sve (male) investitore je jako teško predvidjeti. Ono što volim uraditi u situacijama sličnim ovoj je objektivno razmisliti je li ova dionica vrijedi 5, 6, 7 ili 8 kuna ukoliko zanemarimo prodaju koja će se odigrati? Ukoliko bi u tom fiktivnom univerzumu OPTE nastavila djelovati samostalno "bez očuha" zvanog HT smatrate li da bi poslovanje bilo uspješno te da bi se broj korisnika počeo povećavati?