U očekivanju prodaje Optima Telekoma vol. 2

Nakon što je optimizam oko nepostojanja vijesti o preuzimanju postupka prodaje od strane investicijske banke gurnuo dionicu na cca 6 HRK, krajem tjedna dioničare je dočekao hladan tuš. Obavijest objavljena na stranicama AZTN-a je napravila korekciju nešto veću od 20%.

U očekivanju prodaje Optima Telekoma vol. 2

Vjerujem da će ovo biti jedan od zanimljivijh tjedana na Hrvatskom tržištu kapitala u ovoj godini. Kao što većina ekipe koja čita ovaj blog već zna; dionica Optime Telekoma je danas doživila korekciju sa 5.84 HRK na 4.65HRK ili nešto više od -20%.

Da se podsjetimo, prošli petak 31.7.2020. godine HT je trebao zbog preteka roka od 6 mjeseci obavijestiti javnost o angažiranju investicijske banke za vođenje procesa prodaje jer nije zaprimio nikakve ponude ili one nisu zadovoljavajuće. Većini malih investitora je priželjkivala da se ova vijest ne dogodi te na taj način indirektno dobiju potvrdu kako se sa postpukom prodaje nastavlja. O ovome možete čitati u mom prethodnom tekstu o dionici OPTE. Kako na navedeni dan nije bilo nikakvih vijesti cijena dionice je porasla na maksimalnih 6.18 HRK, no nakon manje korekcije zaustavlja se na 5.86 HRK.

Točno tjedan dana nakon, 7.8. 2020. AZTN objavljuje dodatno priopćenje u kojem navodi da će HT započeti sa postupkom angažiranja investicijske banke. Ova vijest iz poviše navedenih razloga izaziva masovnu prodaju listića na ZSE.

Zadnja cijena i promet Optime Telekom; 7.7.2020. - 7.8.2020.

Kako je proces prodaje od početka obavijen velom tajni a način izvještavanja javnosti i ostalih dioničara je oduvijek bio pomalo trom, nije me toliko začudilo da se ovakva vijest objavila tek tjedan dana nakon isteka roka i to pred kraj radnog vremena.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Vjerujem da je današnja korekcija izazvana najviše iz dva razloga. Prvi razlog nalazim u tome jer mali dioničari nisu više toliko strpljivi te im vijest poput ove zvuči kao nepotreban rizik koji im može donijeti povrat tek kroz idućih godinu dana. Kroz to vrijeme mogu ulagati u druge dionice koje trenutno vide kao isplatljiviju investiciju.

Drugi razlog je u tome što se među malim dioničarima stvorila određena vrsta stava "biti ili ne biti" vezana za taj datum i tu obavijest. Zbog toga su mnogi danas nakon čitanja obavijesti žurno prodali svoje dionice, ne razmišljajući kvalitetno o implikacijama iste.

Moj pogled na cijelu situaciju je i dalje isti. Radi se o vrlo rizičnoj investiciji na kojoj su mnogi investitori već sada zaradili lijepe novce. Vrlo mi je nelogično očekivati da će HT igrati "fer" posebno iz razloga što u rukama imaju uzde konkurencije. Ta pozicija da HT sa 17.4% udjela upravlja kompanijom nije česta na tržištu te mi je zbog toga potpuno shvatljivo da je to razlog oduljivanja sa prodajom. Koliko dugo će ona trajati i koja investicijska banka će preuzeti postupak iz dosadašnjih natpisa nije vidljivo, no ono što znamo je da do prodaje mora doći.

Vjerujem da su ponude postojale ali da iste nisu bile zadovoljavajuće za HT, razlog tome vidim u trenutnoj situaciji sa koronom i krizom. Kao što sam već pisao mnoga ulaganju se trenutno pauziraju te se nikome ne žuri ići užurbano sa kupovinom. Ono što bi prodaju moglo ubrzati je i novi zakon koji je trebao biti donesen prije izbora ali kako stvari stoje i na to ćemo morati pričekati.

Kako i kada će se ova priča završiti teško je reći no poznajući ZSE ne miriše na blizak datum. AZTN u svojim obavijestima stalno ponavlja da informacije o prodaji ne treba niti smije objavljivati a HT ništa ne obvezuje na objavu istih. Ostaje nam samo ohladiti strasti tokom vikenda i u miru pogledati događanja idući tjedan.

Izvori: zse.hr ; aztn.hr/