Turizam u Hrvatskoj 2021.

Kako nam je ljeto sve bliže, a uvođenje tzv. covid putovnica sve izglednije, postavlja se pitanje koliko će ova godina biti uspješna za sve koji se bave i žive od turizma. U daljnjem tekstu pogledajte osvrt na statističke brojke ali i na tržište kapitala u RH.

Turizam u Hrvatskoj 2021.

Prema informacijama koje je objavio Večernji list u petak u Hrvatskoj je oko 85 tisuća gostiju od kojih je najviše Nijemaca (oko 40 tisuća) te domaćih (oko 12 tisuća). Brojke koje obećavaju da bi sezona 2021. trebala biti mnogo bolja od prošlogodišnje, kada je u istom vremenu u Hrvatskoj boravilo oko 22000 gostiju.

Situacija sa pandemijom

Mišljenja sam da je Hrvatska uvodila vrlo srazmjerne i ne tako radikalne mjere kao mnoge druge države unutar EU. Možemo biti ponosni da panika i strah u Hrvatskoj nisu nadjačali razum,  te da smo nakon zime prošle godine pandemijom vladali na vrlo kvalitetan i "demokratski" način.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Tjedni prosjek dnevnog broja potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 u Hrvatskoj (do 28. 5. 2021.) izvor:https://www.koronavirus.hr/

Iako Hrvatska već sada vrijedi za jednu od sigurnijih država po pitanju pandemije koronavirusa, smatram da je za odluku gostiju za odlazak na ljetovanje jako bitna i situacija u njihovoj državi. Ukoliko pogledamo grafove za neke od najbitnijih tržišta za Hrvatsku, te ukupni graf za EU vidljiv je trend smanjenja broja zaraženih.

Tržište kapitala

CROBEXturist je indeks kojeg trenutno čine samo tri kompanije: Valamar Riviera, MAISTRA i Arena Hospitality Group. Kretanje cijene ovog indeksa govori da su ulagači na Zagrebačkoj burzi dosta optimistični po pitanju ovogodišnje sezone jer je trenutna cijena dostigla razine iz 2019. godine.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Kretanje cijene indexa CROBEXturist (od 1.1.2019. do 28.5.2021.)
Kretanje cijene indexa CROBEXturist (od 1.1.2019. do 28.5.2021.) Izvor: zse.hr

Većina malih ulagača je trenutno fokusirana na kretanje cijene dionice Valamar-a. Koja još uvijek nije dostigla razine iz 2019. godine. Ukoliko usporedimo srednju vrijednost za 5. mjesec 2019-e i 2021-e, možemo vidjeti da je prisutan pad od oko 25%.

Kretanje cijene kompanije RIVP (od 1.1.2019. do 28.5.2021.)
Kretanje cijene kompanije RIVP (od 1.1.2019. do 28.5.2021.) Izvor: zse.hr

Smatram da je uprava Valamara jako dobro upravljala krizom te bih posebno izdvojio ideju "produženog boravka" koja je ciljala obitelji/pojedince s mogućnošću školovanja/rada sa udaljenog mjesta. Prema izvješću za prvi kvartal baš ova usluga je imala jako dobar odaziv domaćeg tržišta.

Ujedno, program za očuvanje radnih mjesta koji je podpomognut od strane države je uspio spriječiti osipanje radnika, te omogućiti u slučaju jako dobre sezone povratak istih na svoja radna mjesta. Ova mjera je produžena do 31. ožujka 2022. godine kada se smatra da će utjecaj pandemije na turizam biti minimalan.

Baš zbog ove situacije sam optimistačan u jako dobre rezultate komapnije za ovu i narednu godinu. Rizici koje vidim su da bi određene države mogle zatražiti od svojih stanovnika da godišnje odmore provedu u domaćim ljetovalištima, a i da mnogim obiteljima financijska situacija neće biti dovoljno dobra da otputuju na godišnji odmor van države.