TTM - Prateći 12 mjeseci

TTM (eng. Trailing 12 Months) je pojam koji se koristi za opisivanje učinka kompanije u posljednjih 12 mjeseci. Vrlo često se tih 12 mjeseci ne poklapa sa fiskalnom godinom.

Na kojim podatcima će investitor pratiti promjene nastale tokom zadnjih 12 mjeseci ovisit će o njegovim preferencijama. Vrlo često investitori koriste TTM na podatcima gdje se izmjene događaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Naprimjer P/E omjer je jedan od omjera koji se često promatra kroz podatke nastale posljednjih 12 mjeseci. Najviše iz razloga jer se cijena dionice mjenja iz dana u dan (ponekad čak i brže).

Koristeći TTM možemo na vrlo jednostavan način vidjeti u kojem se smjeru komapnija kreće. Ukoliko je prihod naglo porastao ili opao u posljednjem kvartalu izmjene će biti vidljive odmah nakon objave izvješća. Recimo; ako je 3. kvartal 2019. godine bio mnogo bolji od 3. kvartala 2020., a svi ostali su manje više isti, taj rast ćemo moći primjetiti odmah nakon izlaska izvješća jer će 3Q 2020 zamjenuti 3Q 2019 ukoliko gledamo posljednjih 12 mjeseci.