Prodaja Optima Telekoma - Srpanj 2021

Prodaja Optima Telekoma - Srpanj 2021

Ovdje sam već par puta pisao o prodaji Optime Telekom i zbog čega mislim da je ona bila bitna za sve male dioničare na ZSE tržištu. Prije dvadesetak dana (da; kasnim) je objavljeno kako su Zagrebačka banka i Hrvatski Telekom
s društvom Telemach Hrvatska u vlasništvu United Grupe potpisali
ugovor o kupoprodaji dionica društva OT-Optima Telekom d.d.

Tim ugovorom je određena vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci u iznosu od HRK 639 milijuna što predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

U samom tekstu je navedeno da je kupoprodajna cijena niža od ponderiranog prosjeka koji bi trebao biti ponuđen malim dioničarima. Izračunati tromjesečni ponderirani prosjek je oko 5.36HRK što bi značilo da trenutne ulagatelje čeka provizija nešto manja od 10%. Pa opet, ne vidimo toliku utrku za kupovinom ovih dionica.

Kretanje cijene Optima Telekoma (ZSE: OPTE) 1.1.2020 - 27.7.2021
Kretanje cijene Optima Telekoma (ZSE: OPTE) 1.1.2020 - 27.7.2021

Glavni razlog tome vidim u neizvjosnosti. Kada i po kojoj cijeni će doći do javne ponude? To može biti kroz mjesec dana, pola godine pa čak i više. Za to vrijeme će se vidjeti mnoge druge prilike koje bi potencijalni investitor morao propustiti čekajući "rasplet" na OPTE.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Drugi razlog možemo iščitati iz samog teksta kojeg je objavila ZABA: Zaključenje transakcije podložno je ispunjenju određenih regulatornih preduvjeta i drugim ugovorenim uvjetima o čemu će investicijska javnost biti pravovremeno izvještena.
Ovdje se najvjerojatnije misli na izmjene ZEM-a do kojih će najvjerojatnije i doći, tako da bi ovaj rizik sveo na neki minimalni.

Mislim da su iz ove kupoprodaje mali dioničari prošli dosta loše, no poznavajući prilike na ZSE moglo je biti i mnogo gore. Ostaju mnoga pitanja vezana za trgovanje u posljednjih mjesec dana na koja najvjerjerojatnije nećemo dobiti udgovore dok se sve ne završi, a vjerovatno ni tada. No to je bio rizik o kojem smo već pričali.