Osnove investiranja

Znati kako osigurati financijsku dobit jedna je od najvažnijih stvari koje će vam ikad trebati u životu. Ne morate biti genij da biste to učinili. Samo trebate znati nekoliko osnova, oblikovati plan i biti spremni držati ga se. Ne postoji jamstvo da ćete novac zaraditi od svojih ulaganja. Ali ako saznate činjenice o štednji i ulaganju i slijedite ih s inteligentnim planom, trebali biste moći steći financijsku sigurnost tijekom godina i uživati u blagodatima upravljanja svojim novcem.

U svrhu edukacije te lakšeg razumjevanja pojmova na ovom mjestu možete naći linkove sa materijalima potrebnim za lakše razumjevanje kako ovog bloga tako i ostalih web stranica koje se bave sličnom tematikom.

Investiranje

Je li investiranje u zlato nerizična investicija?
Je li zlato samo varvarska relikvija koja se posjedovala nekad davno te zbog toga pripada prošlosti ili je imovina sa jedinstvenim svojstvima zbog kojih bi trebala biti sastavni dio portfeljea svakog ulagača? Saznajte u sljedećem tekstu.
Kriptovalute – što trebate znati ukoliko ste početnik
Zainteresiranost za kriptovalutama je sve izraženija. Kako kod nas tako i u svijetu sve više ljudi investira, trguje te koristi kriptovalute u svakodnevnom životu. U daljnjem tekstu je navedeno sve ono što svaki početnik treba znati o kriptovalutama.

Pojmovnik

EBIT - Dobit prije kamata i poreza je jedan od osnovnih financijskih podataka. U daljnjem tekstu objašnjeno je kako izračunati i koristiti EBIT u procjeni kompanije kako bi donijeli investicijske odluke sa minimalnim rizikom.

EBITDA - Dobit prije kamata, poreza i amortizacije mjerilo je ukupne financijske uspješnosti tvrtke. U nekim se slučajevima koristi kao alternativa NETO dobiti.

Inflacija - Inflacija je jedan od najvažnijih ekonomskih pojmova i predstavlja općenito povećanje cijena proizvoda i usluga unutar jednog gospodarskog područja (pojava rasta cijena).

TTM - (eng. Trailing 12 Months) je pojam koji se koristi za opisivanje učinka kompanije u posljednjih 12 mjeseci.