Kriptovalute – sve što trebate znati ukoliko ste početnik

Zainteresiranost za kriptovalutama je sve izraženija. Kako kod nas tako i u svijetu sve više ljudi investira, trguje te koristi kriptovalute u svakodnevnom životu. U daljnjem tekstu je navedeno sve ono što svaki početnik treba znati o kriptovalutama.

Kriptovalute – sve što trebate znati ukoliko ste početnik

Pojam koji se u posljednjih par godina prilično uvriježio u ekonomskom rječniku, no mnogima je još uvijek nov i neispitan.

Krenimo od najjednostavnijeg pitanja – što su kriptovalute?

Definicija kriptovaluta bi bila digitalni zapisi o određenim vrijednostima, pohranjeni u digitalnim bazama, a koja imaju svrhu tzv. ''digitalnog novca'' (još ga nazivaju i ''čarobnim internetskim novcem'', što znači da služe kao sredstva u procesu razmjene.

Njime se mogu izvršavati transakcije plaćanja, a kao što i samo ime kaže, zaštićuju se kriptiranjem, odnosno matematičkim pristupom zaštite informacija. Svaka odrađena transakcija je jedan digitalni zapis koji sadrži ključeve adresa pošiljatelja i primatelja te količinu prenesenih jedinica valute.

Još jedan vrlo bitan pojam neodvojiv od kriptovaluta je ''blockchain'' – „knjiga” u kojoj se zapisuju sve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta, a nastaje tako da svaki zapis postaje jedan blok šifri koji dalje stvara lanac blokova s drugim blokovima, što ih zaštićuje od narušavanja integriteta podataka povezanih u istim.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

''Blockchain'' sustav čine mrežno povezana računala koja potvrđuju transakcije, a procesom ''rudarenja'' se potvrđuju i dodaju nove transakcije u ''blockchain''. Osobe koje se bave rudarenjem kao ''plaću'' dobivaju određenu količinu jedinica kriptovalute. Na taj način se obogatilo dosta ljudi, međutim, pretpostavlja se da će dolaskom računala specifične namjene biti sve teže „običnim smrtnicima” rudariti na osobnim računalima.

Osim po obliku, bitna stavka koja razlikuje kriptovalute, odnosno digitalni novac od standardnog oblika novca kojeg svi koristimo, jest ta da nije izdan od strane Središnje Banke, što znači da nije pod kontrolom ijedne Vlade ili privatnog društva.

Osnovna svrha kriptovalute jest stvoriti neovisan financijski sustav, oblik novca kojim vlasnik može neometano i slobodno vladati.

Svakako najpoznatija kriptovaluta jest ''Bitcoin''. Nastala je 2008. godine, kada je programer s nadimkom Satoshi Nakamoto otkrio način rješavanja problema ''dvostrukih troškova'', tj. kako spriječiti istovremeno trošenje novca u više od jedne transakcije.

Bitcoin je postao dostupan javnosti 2009. godine, te je postao i prvi globalni novac neovisan i samostalan u smislu da nije kontroliran od strane bilo koga.

Plaćanje transakcija tom kriptovalutom postala je novost za javnost, te su u svojoj svakodnevnici mogli početi koristiti ''digitalne novčanike''.

Vrijednost jednog Bitcoin-a te godine iznosila je 0,003 dolara, dok je 2018. godine ta vrijednost iznosila čak preko 9.000 dolara, no kasnije te iste godine je krenuo pad, na 7.000 dolara, i nastavila je padati.

Osim Bitcoin-a, neke od najpoznatijih kriptovaluta su i:Binance, Vechain, Ethereum, Stellar, Tezos, Tether, Monero, Tron, Dogecoin,

Kriptovalute koje su zabilježile najveći rast u 2021. godini su:
Binance: + 777,39%
Dogecoin: + 700%
Cardano: + 616,7%
Polkadot: + 380,63%
Stellar: + 307,69%
ChainLink: + 192,5%
Ethereum: + 168,36%
Tezos: + 166,5%
Vechain: + 150%
Bitcoin: + 95,21%

Kao pokazatelj tržišnih promjena još uvijek se najčešće uzima Bitcoin, a jedan od naziva za ovu valutu je i ''digitalno zlato''. Može se reći da se kriptovaluta uspoređuje sa zlatom., po tome što svoju vrijednost poprima ovisno o tržišnim promjenama.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Danas postoji veliki broj kriptovaluta, a rast kriptotržišta je stalan. No, još uvijek se može nazvati nestabilnim tržištem, s obzirom da nisu sve valute jednako stvorene i zaštićene, neke bilježe značajne varijacije – brz rast vrijednosti, ali i brz pad.

Stoga je vrlo bitno informatički se osvijestiti i informirati prije upuštanja u svijet korištenja kriptovaluta.

Bitne karakteristike kriptovaluta su te neovisnost o središnjim tijelima (vladama, poduzećima), neposrednost u izvršavanju transakcija, jednostavan omogućen pristup svim korisnicima zajedničkih knjiga, predefinirana ponuda te nemogućnost ''zamrzavanja''.

Područje primjene kriptovaluta danas je dosta široko, a koriste ih doslovno svi. Prvenstveno se koriste u svrhu plaćanja roba/usluga u trgovinama ili putem web shop-ova, zatim kao štedni račun zaštićen od pristupa druge strane, kao zamjena za druge kriptovalute te kao način slanja novca u inozemstvo, kao i imovina javno registriranih poduzeća.

Neki od razloga zašto bi trebali posjedovati kriptovalutu je svakako investicijski potencijal,  vrijednost koju posjedovanje digitalnog novca ima, zatim sve veća digitalizacija, posebno u posljednjih godinu dana (utjecaj COVID-19 pandemije na svakodnevni život i kretanje ) – sve se više koriste online plaćanja roba i usluga te transferi novca, a kriptovalute omogućuju da se navedene transakcije obavljaju bez kontrole treće strane. Opcionalnost u izboru kriptovaluti – samostalno biranje, neobvezno i slobodno, o korištenju iste ili ne, ovisno o preferencijama i mogućnostima. Jedna su od opcija za one koji pronalaze teškoće u komunikaciji s bankama i drugim javnim i privatnim poduzećima , te jedna od najbitnijih karakteristika koja ih ističe od drugih oblika novca je jednakost transakcija u smislu da ne postoje nikakve diskriminacije korisnika prilikom provjere transakcije na temelju spola,rase,dobi,nacionalnosti ili vjere, zbog čega se smatraju najfer oblikom novca. Također, otporne su na inflaciju te umjetnog napuhavanja stvorenog od strane vlada radi pokrivanja državnih dugovanja.

- Sadržaj se nastavlja nakon oglasa -

Kupovina kriptovalute je prilično jednostavna i transparentna, a nakon pohrane slijedi istraživanje o načinima primjene i korištenja te o drugim kriptovalutama. Neka od predviđanja su da će korištenje kriptovaluta s vremenom postati potreba.

Kao i svaka investicija, investicija u kriptovalute također sa sobom donosi i određene rizike. Jedan od najvećih nedostataka je nedovoljna informiranost o pozadinskom funkcioniranju kriptovaluta, odnosno nedovoljna informatička pismenost, kao i nestabilnost tržišta kriptovaluta.

Neminovno je kako se ulaganjem u kriptovalute nude brojne nove vrijednosti i prednosti tog oblika novca, no nije moguće jednostavno odrediti koja je kriptovaluta najbolja. Taj izbor je individualan, a prije investicije se svakako najbolje posavjetovati s osobama iskusnim u poznavanju ekonomije i kriptovaluta.