Korona Virus u državama BRICSa

Korona kriza je potresla cijeli svijet i dok kroz novine čitamo mnogo o zapadnim zemljama teško je oteti se dojmu da mnoge države ne dobivaju toliku medijsku pozornost. Kako se u korona krizi snalaze države čija će grupa u narednih 10 godina činiti 50% BDP-a saznajte u nastavku teksta.

Korona Virus u državama BRICSa

I dok čekamo izvješća za drugi kvartal 2020. godine kroz glavu mi prolazi da pogledam situaciju u državama u razvoju. Kako ne ulažem u dionice na ostalim tržištima prošao sam kroz par fondova koji ulažu u BRICS države. Mogu reći da sam ostao iznenađen povratom u posljednjih 3 mjeseca.

Dok se pažnja naših medija najviše usmjerava prema Kini/Aziji te Europskoj Uniji i Americi, jako malo toga je pisano o drugim zemljama. Posebice je čudno što se čak ne spominje ni grupa zemalja koja bi kroz idućih 10 godina trebala činiti 50% globalnog BDP-a. Kako se države BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) nose sa pandemijom korona virusa pokušat ću sažeti u nastavku teksta.

Brazil

Dosta zakašnjela reakcija je smanjila mogućnost brzog oporavka već oslabljene ekonomije. Prema grafovima je vidljiva stabilizacija broja novih zaraženih početkom šestog mjeseca ali je još uvijek moguće da situacija eskalira te da se taj broj krene povećavati. Na tržištu kapitala već od četvrtog mjeseca vlada određeni optimizamm, te je trenutna vrijednost indeksa (BOVESPA) oko 10% manja u usporedbi sa cijenom prije krize.

Rusija

Predviđani udarac na ekonomiju Rusije je ublažen količinom resursa koje posjeduju. Čak 17 znanstvenih i istraživačkih institucija radi na razvijanju vlastitog cjepiva, a premjer Mikhail Mishustin (ruski. Михаил Владимирович Мишустин) je rekao da su četiri cjepiva već u završnoj fazi testiranja te da se trenutno smatraju sigurnima. Ruski indeks MOEX trenutno bilježi gubitak od oko 10% za iznosima prije krize.

Indija

Vjerovatno jedna od najzanimljivijih država BRICS-a koja ima ogroman potencijal rasta se u početku dosta dobro borila sa suzbijanjem širenja korona virusa. Teško je znati koliko su ti brojevi točni ponajviše zbog nedovoljnog testiranja u siromašnijim dijelovima države gdje je i razina higijene dosta niska.  Nakon oštrog pada krajem prvog kvartala SENSEX je u uzlaznoj putanji, te se trenutno nalazi na vrijednostima od oko -15% u odnosu na vrijednosti prije koronakrize.

Kina

Kao država za koju se smatra za izvorište virusa Kina je kroz mjere discipliniranosti uspjela smiriti prvi val no kako se prema izvješćima može vidjeti i zaustaviti drugi, tako je broj zaraženih zadržan na iznosu od 80 000. Usprkos dobrim rezultatima nisu odustali od razvijanja vlastitog cjepiva. Zanimljivo je da SSE indeks već bilježi rast od oko 10% u odnosu na treći mjesec.

Južna Afrika

Veliki zdravstveni problemi vezani za sanitet, pristup čistoj vodi, neuhranjenost i visoke stope TB i HIV-a stvoriti će probleme ne samo u Južnoj Africi, već i na cijelom kontinentu. Loša infrastruktura i zdravstvena zaštita mogli bi smanjiti dijelove kontinentalne ekonomije. Zanimljivo je da nakon velikog pada u ožujku od skoro 35% JALSH je trenutno u usporedbi sa bodovima prije krize na razini od oko -5%.

Gledano na svjetskoj razini u prvih pet država prema broju zaraženih nalaze se čak četiri iz BRICS-a. No, ukoliko se pogleda cjelokupna situacija, vidljivo je da ova grupa država ne stoji tako loše, izvjesno je da su podatci za pojedine članice dosta grubi kako zbog broja populacije tako i zbog same organizacije države.

5 država sa najvećim brojem zaraženih. Izvor: https://www.worldometers.info/

U poređenju sa našim tržištem kapitala jasno je da se svaka od ovih država puno brže oporavlja te da će CROBEXu trebati mnogo više vremena da se vrati na vrijednosti koje je imao prije ove krize. Hoće li nam i ovaj put trebati 10 godina da "prebrodimo" krizu ostaje za vidjeti.