Kako izračunati ROI - Return Of Investment - povrat ulaganja

Kako izračunati ROI - Return Of Investment - povrat ulaganja

Povrat ulaganja (ROI - Return Of Investment) mjera je uspješnosti koja se koristi za procjenu učinkovitosti ili profitabilnosti ulaganja te usporedbu učinkovitosti niza različitih ulaganja. ROI nam pomaže u izravnoj usporedbi povrata na različita ulaganja.

Sam izračun ove mjere nije pretjerano kompliciran ali ga je relativno lako protumačiti zbog široke primjene. Ako je povrat ulaganja pozitivan vrlo je vjerovatno da se ulaganje isplati. No, ono što nam ova mjera omogućava je i usporedbu različitih ulaganja.

Povrat Ulaganja = (Trenutna vrijednost investicije - Kupovna vrijednost investicije)/ Kupovna vrijednost investicije

Primjer: Ukoliko smo kupili dionice kompanije “ABC” u iznosu od 10 000 E te ih za godinu dana prodali za 13 000 E. Ostvarili smo profit od 3 000 E. Kada taj profit podijelimo sa početnim iznosom od 10 000 E dobit ćemo da je povrat ulaganja 30%.

Iskusniji investitori već vide mane ovakvog izračuna povrata ulaganja - ona se očituje u tome da u povratu nije uključen vremenski period u kojem je on napravljen. Zbog toga mnogi investitori dobivenu brojku dijele sa vremenom u kojem je napravljen taj povrat. Najčešće se koriste godine ali u ovisnosti o duljini naših ulaganja možemo koristiti i mjesece, tjedne pa i dane.

Primjer: Povrat ulaganja kompanije “ABC” je 30% unutar jedne godine, kompanija “XYZ” je unutar dvije godine ostvarila povrat od 40%. Kada podijelimo broj godina sa ulaganjem vidjet ćemo da je kompanija ABC ostvarila povrat od 30% u godinu dana dok je XYZ ostvarila 20% za isto razdoblje.

Ukoliko bolje pogledamo gore navedeni primjer za kompaniju XYZ možemo primjetiti da postoji propust u izračunu povrata. Naime, pogrešno je zaključiti da je kompanija napravila 20% za vrijeme prve godine poslovanja te nakon toga 20% za vrijeme druge godine. Takav profit bi zasigurno bio veći od 40%.