Kako iskoristiti medvjeđe razdoblje na tržištu kapitala

Iako smo zasigurno ušli u medvjeđe tržište čiji je uzrok prestrašenost investitora rastućom inflacijom a cijelokupna geopolitička situacija ne pokaziva znakove optimizma i dalje smatram da će dugoročne investicije ostvariti rast.

Kako iskoristiti medvjeđe razdoblje na tržištu kapitala

Glavni uzrok inflacije uz poremećene lance opskrbe nalazi se u činjenici da cijela “zapadna” ekonomija ima skoro rekordno niske brojke nezaposlenosti. Ta spoznaja da je tržište rada naklonjeno radnicima a ne poslodavcima dovelo je do znatnog povećanja plaća posebice u uslužnim djelatnostima gdje su one vrlo često bile minimalne.

Ovaj razlog mediji skoro uopće ne prenose dok se mnogo češće u svojim tekstovima osvrću na usporedbe sadašnje krize sa krizama u prošlosti. Ovakav način izvještavanja daje pogrešan dojam da je uzrok kriza uvijek isti što je daleko od istine. Za razliku od uzorka; posljedice krize se uvijek najzbrže usjete na tržištu kapitala ali one u pravilu ne traju dugo (oko 10 mjeseci). Korekcije na tržištima su nerijetka pojava i ne postoji osoba koja tokom svog životnog vijeka neće preživjeti barem njih par.

Najbolja odluka koju investitor na duge staze može donijeti tokom krize je prečešljati izvješća svih dionica koje posjeduje te ponovno razmisliti o razlozima zašto je uložio svoj novac u njih.

Ukoliko je promjena cijene trgovanja dionicom jedina promjena koja se dogodila smatram da nije potrebno raditi paničnu prodaju dionice. Ukoliko pogledamo američko tržište vidjet ćemo da su znatan pad doživjele dionice koje su procvale u pandemijskom razdoblju. Većini investora koja je ušla na tržište za vrijeme pandemije ova kriza izgleda kao nešto što se ne nije moglo predvidjet, no, taj način razmišljanja je ponajprije stvoren od strane meme financijskih savjetnika.

Cijena dionice kompanije NETFLIX doživjela je snažnu korekciju zbog objave pada broja pretplatnika. Smatrate li da je uzrok pada broja pretplatnika reakcija na smanjivanje pandemijskih mjera te povećanoj atraktivnosti drugih oblika zabave ili su pretplatnici odlučili plaćati pretplatu nekoj drugoj kompaniji koja ima zanimljiviji sadržaj? Postoji li mogućnost da su oba odgovora točna te da je njihov zajednički uticaj doveo do pada cijene? Odgovor na slična pitanja nisu tema ovog teksta ali su iznimno važna za pravilno donošenje investicijskih odluka.

Vrijeme za kupovinu?

Kroz povijest se pokazalo da kompanija koja je izgubila na tržišnoj vrijednosti iz razloga jer je cijelo tržište  pesimistično a ne zbog promjene poslovanja ili generalnih promjena u preferencijama klijenata/korisnika vrlo brzo vrati povjerenje investitora. Zato je dobra praksa kupovati dionice takvih kompanija dok su one na svojevrsnom “sniženju”.
Volim usporediti kupovinu dionica sa kupovinom namirnica u dućanu. Proizvod koji često kupujete i ima dug rok trajanja rado kupite dok je na popustu jer znate da je njegova vrijednost u normalnim vremenima veća. To što su se zalihe tog proizvoda u supermarketu toliko povećale da ih je isplatljivije prodati sa manjom maržom nego čuvati dugo vremena, vama kao kupcu nije bitno, jer znate da je ta korekcija privremena. Slična pravila vrijede i na tržištu kapitala.