Je li investiranje u zlato nerizična investicija?

Je li zlato samo varvarska relikvija koja se posjedovala nekad davno te zbog toga pripada prošlosti ili je imovina sa jedinstvenim svojstvima zbog kojih bi trebala biti sastavni dio portfeljea svakog ulagača? Saznajte u sljedećem tekstu.

Je li investiranje u zlato nerizična investicija?

Investiranje u zlato dobija pozamašan fokus prilikom većih kriza, iz tog razloga mislim da je pravo vrijeme da objavim svoje mišljenje.
Posljednji veliki "hype" za zlatom dogodio se krajem prošlog desetljeća, za vrijeme recesije 2008. godine. Oni malo stariji se sjećaju kako je Facebook bio bombardiran brojnim oglasima o zlatu kao investiciji koja ne može smanjiti svoju vrijednost te da je baš tad pravo vrijeme za povlačenje poteza. A kako i ne bi, kad je cijena unce za manje od tri godine skočila sa cca. 500$ na 1800$! To je odlična investicija, zar ne? No hajdemo redom.

Kao prvo bi želio pokazati kako zlato nije jedna od onih investicija koja je u potpunosti nerizična i gdje je povrat kapitala sto posto siguran (mislim da take investicije ne postoje). Na grafu ispod se može vidjeti kretanje cijene u posljednjih 20 godina.

Cijena zlata 2000.-2020. Izvor: Yahoo Finance

Nakon velikog skoka cijene tokom recesije zlato ima pad svoje vrijednosti na 1200$ gdje oscilira skoro deset godina a tek u posljednjih godinu dana ponovno dobiva na vrijednosti. Hrvatsko tržište kapitala trebalo jednako toliko godina da dostigne razine prije recesije, a ono se smatra kao jedno od vrlo loših tržišta sa jako malim povratima i jako malom likvidnošću. Ne želim ovdje povlačiti veće poveznice između zlata i ZSE već samo ukazati na to koliko je ovo uistinu “dobra” investicija.

Prednosti ulaganja u zlato

 1. Zlato je kvalitetna zaštita od silaznog tržišta
  Kako i sami vidimo prema grafu iznad zlato je dobivalo na vrijednosit baš u doba svjetske recesije, a uvelike dobiva na vrijednosti i danas kada je COVID-19 na naslovnicama svih svjetskih medija.
 2. Zlato bi trebalo imati vrijednost i ukoliko dođe do inflacije papirnatih valuta
  Ako neka valuta počne stvarati silaznu putanju te nam na taj način umanjuje kupovnu moć, zlato se obično u povijesti ponašalo kao čvršća opcija najviše iz razloga jer su svjetske rezerve zlata ograničene te ih nije moguće "isprintati" preko noći.
 3. Zlato povijesno dobiva na vrijednosti
  Istina je da je zlato kroz povijest uvijek dobijalo na vrijednosti ali ovdje treba biti oprezan jer nekad je bilo potrebno i više od 30 godina da se cijena vrati na razine tokom kupovine. Ukoliko pogledamo graf ispod, lako je vidljivo da investitori koji su investirali u zlato krajem 70ih tek danas imaju jednaku količinu novca kao i tada. Vrlo dobar primjer ovoga je kriza iz 2008. koju sam već spominjao na početku ovog teksta.
Cijena zlata u posljednjih 100 godina (sa uračunatom inflacijom), sivom bojom su označene recesije Izvor: https://www.macrotrends.net/

Mane ulaganja u zlato

 1. Zlato ima jako mal povijesni povrat
  U usporedbi s obveznicama i dionicama, zlato ima jako nizak povrat novca. Kao što je vidljivo na prethodnom grafu, prije 100 godina cijena unce je iznosila cca. 300$, a današnja cijena je nešto niža od 2000$.
 2. Zlato je bezvrijedno ako stvari stvarno krenu lošim tokom
  Zlato praktično nema nikakvu vrijednost,osim one koja mu se pridjeljuje zbog svoje rijetkosti. Ne možete ga jesti, ima jako slab značaj u industriji, jako teško se oblikuje te ne posjeduje svojstva koja bi pomogla u prevladavanju iznimno teške krize. Neki malo stariji od mene se mogu prisjetiti ratnih godina, kada se zlato prodavalo za vreću brašna ili par kokošiju.
 3. Na zlatu možete zaraditi samo kada ga prodate
  Mislim da je Warren Buffet već dosta govorio o ovoj temi,ali pokušat ću rezimirati vlastitim riječima. Čuvanje zlata je iznimno težak i skup posao. Ako ga imate u malim količinama  provalniku ga je lako ukrasti  te mu je teško ući u trag. S druge strane, zlato ne radi ništa, ono ne radi pasivnu zaradu, te vam ne može napraviti nikakav novac, osim u slučaju da ga prodate. To je ujedno njegova najveća mana, da imate kocku zlata veličine jedan kubni metar bili biste iznimno bogat čovjek, ali dok je ne prodate,ta kocka vam ne bi mogla donijeti nikakvu zaradu, praktično bi samo stajala i gledala u vas.
Dow Jones Industrial Average i zlato u proteklih 100 godina Izvor: https://www.macrotrends.net/

Mislim da sam ovim tekstom uspio razbiti mitove o zlatu koji postoje posebno kod ex-yu naroda. Vjerujem da su ti mitovi proizašli ponajviše iz needuciranosti, ali i zbog toga što je jako dugo vremena naš narod mogao svoje novce staviti samo u čarapu, beton ili u zlato. Taj način razmišljanja se ne može napustiti preko noći, treba proći vrijeme u kojem će nove generacije doći do spoznaje o drugim načinima ulaganja koji su u mnogo čemu sigurniji, bolji i mnogo manje rizični.