Dividendne dionice na ZSE u 2022. godini

Dividendne dionice na ZSE u 2022. godini
Photo by Jason Briscoe / Unsplash

Nakon objave financijskih rezultata za 2021. godinu fokus investitora okreće se prema dividendama. Popis svih dionica koje su najavile dividendu ove godine možete pratiti na ovom linku. Važno je napomenuti kako je popis nepotpun te da postoji mogućnost da će se dogoditi promjene na popisu kada se dodatne kompanije odluče za isplatu tokom drugog kvartala ove godine.

Najveća banka u Republici Hrvatskoj je i ove godine lider po isplaćenoj dividendi koja iznosi 6,27 HRK što predstavlja skoro pa 10% cijene dionice za vrijeme pisanja ovog teksta. Uzimajući u obzir da dividenda za 2020. i 2019. godinu nije isplaćena zbog tadašnje politike ESB-a investitori u hrvatskoj su sa velikim interesovanjem dočekali ovu vijest.

Idući u vrhu prema postotku isplate dividende je kompanija poznata po stabilnim i redovnim dividendama Hrvatski Telekom. Ove godine će dividenda po dionici iznositi 8,00HRK te taj iznos predstavlja nešto više od 4% cijene dionice u trenutku pisanja ovog teksta.

Uz ove dvije uobičajene kompanije nalaze se i mnoge druge kao što ste mogli vidjeti na linku prije, ali najveće iznenađenje ove godine su napravile kompanije SPAN i VLEN.

SPAN je kompanija koju sam predstavio na ovom blogu prije par mjeseci, od tog posta situacija u svijetu se znatno promjenula pa samim tim i tržišta na kojima je SPAN imao uticaj. Usprkos tome rast prihoda u prvom tromjesečju od 38% te rast NETO dobiti za 135% je odličan pokazatelj smjera ove kompanije. Skupština je predložila isplatu dividende od 5HRK po dionici. Ukoliko tome nadodamo da je cijena dionice trenutno oko 240 HRK možemo zaključiti da su svi sudionici u IPO-u prošle godine napravili odličnu investicijsku odluku.

Najveće iznenađenje ove godine dolazi zasigurno iz kompanije VLEN koja u posljednje vrijeme ostvaruje odlične rezultate. Prijedlog dividende od 1,17 HRK sigurno stavlja osmijeh na lice svim investitorima koji su kupovali ovu dionicu prije manje od 6 mjeseci jer je njena tadašnja vrijednost iznosila oko 8,00HRK, dok se danas trguje na skoro duplim vrijednostima, točnije 15 HRK.

Biti će zanimljivo vidjeti što nosi godina ispred nas. Optimizma na našoj burzi u posljednje vrijeme ne fali!